Menighedsfakultetet vil uddanne dig til at gøre en forskel for kirkelivet i Danmark
Hvorfor studere ved FIUC-Aarhus?
Bachelor i teologi
Du kan tage en teologisk bachelorgrad ved den norske akkrediterede uddannelsesinstitution Fjellhaug International University College, som har en afdeling (FIUC-Aarhus) i Menighedsfakultetets lokaler, hvor lærerne på Menighedsfakultetet (MF) underviser.
3‑årig bacheloruddannelse og mulighed for 1‑årig tillægspakke
Den norske bachelor i teologi og mission er en 3‑årig uddannelse. Uddannelsen tages som fuldtidsstudier over 3 år med 60 ECTS-point om året. Desuden tilbyder FIUC-Aarhus en 1‑årig tillægspakke med en række fag, således at du har mulighed for samlet at få en 4‑årig teologisk uddannelse, der i omfang svarer til en dansk bacheloruddannelse i teologi. Du kan se en oversigt over uddannelsen HER. Efter færdiggørelsen af de 4 års studier har du mulighed for at søge om optag på teologiuddannelserne ved de danske universiteter og dermed ende med at få en dansk kandidatgrad i teologi. Ønsker du at blive præst i Den Danske Folkekirke, skal du derefter søge ind på pastoralseminariet.
Det er også muligt at tage den 3‑årige bacheloruddannelse uden at tage den 1‑årige tillægspakke. Den giver adgang til FIUC’s masteruddannelse i teologi og mission (se mere HER) og en række andre udenlandske masteruddannelser og kan også være baggrund for jobs inden for kirke og mission.
Søg ind på Aarhus Universitet
Vi anbefaler, at du, når du søger ind på vores norske bacheloruddannelse, samtidig søger ind på bacheloruddannelsen i teologi ved Aarhus Universitet.
Dermed får du de fordele, der følger med en dansk universitetsindskrivning. Først og fremmest sikkerhed for at kunne komme videre på kandidatuddannelsen uden forsinkelse. På den måde kan du blive teologisk kandidat på 6 år og gå direkte videre til pastoralseminariet. Som studerende ved Aarhus Universitet vil du også have ret til at søge SU.
Teologistuderende ved Aarhus Universitet har mulighed for at tage kurser ved andre uddannelsesinstitutioner og søge om forhåndsgodkendelse af merit. Aarhus Universitet foretager en individuel faglig vurdering af de forløb og fag, der tages.
Konkret vil det foregå på den måde, at du løbende søger om forhåndsgodkendelse af meritoverførsel af Fjellhaug-fag til uddannelsen ved Aarhus Universitet efter gældende regler. Det vil vi hjælpe dig med. Du vil komme til at tage en lang række centrale teologiske fag ved FIUC-Aarhus og læse sprogfagene og to andre fag på universitetet samt indlevere din afsluttende bacheloropgave dér. Sideløbende søger du om at få fag fra universitetet overført til den norske bacheloruddannelse.
Dermed ender du med på fire år at få både en dansk og en norsk bacheloruddannelse.
Oversigt over uddannelsen
Nedenfor kan du se, hvordan den samlede uddannelsespakke kan se ud. Eksamensfagene ligger fast, både når det handler om, hvilke fag man skal tage, og i hvilken rækkefølge man skal tage dem. De øvrige fag er eksempler; her kan det variere, hvad vi udbyder, og hvornår. I dette skema er fag, der tages på Aarhus Universitet markeret med grønt. Eksamensfag taget på MF i regi af FIUC er markeret med blåt. De lyseblå fag tager du på MF i regi af Akademi for Praktisk Teologi. De to første slags fag (de grønne og de blå) ligger fast. Den tredje gruppe fag er ikke obligatoriske, og udbuddet kan variere i forhold til det, der er nævnt her.
Optag af nye studerende
FIUC-Aarhus optager et nyt hold studerende på bacheloruddannelsen hvert andet år (ulige år). Næste optag er sommeren 2025.
Som beskrevet ovenfor anbefaler vi, at du, når du søger ind på vores norske bacheloruddannelse, samtidig søger ind på bacheloruddannelsen i teologi ved Aarhus Universitet.
Vær opmærksom på, at det betyder, at du skal ansøge to forskellige steder, og at der er visse forskelle i adgangskrav og ansøgningsfrister. Det er derfor meget vigtigt, at du orienterer dig grundigt på de respektive hjemmesider.
Du kan læse mere om bacheloruddannelsen i teologi ved Aarhus Universitet samt finde link til ansøgning på deres hjemmeside HER (åbner i nyt faneblad)
Du kan læse mere om adgangskrav, ansøgningsfrister, tidspunkt for studiestart m.m. for bacheloruddannelsen ved FIUC-Aarhus HER (åbner i nyt faneblad)
Akademi for praktiskteologi
Menighedsfakultetet har oprettet Akademi for Praktisk Teologi som et særligt tilbud, der går ud over selve bacheloruddannelsen ved FIUC-Aarhus. Ved at deltage i fagene kan du både tilegne dig et værdifuldt indblik i kirkeliv og mission og få praktiske færdigheder. Fagene er uden eksamen.
Hvad kan jeg blive?
Sognepræst i folkekirken
Jeg har som MF-teolog valgt at blive sognepræst
- Fordi Guds menighed og Kristus selv er til stede dér.
- Fordi mere end 70 % af danskerne føler et tilhørsforhold til folkekirken
- Fordi jeg får lov at være til stede med Guds ord og nærvær i alle faser af menneskers liv
- Fordi, hvis ikke jeg tager imod kaldet, så vil en anden træde i stedet, og hvem ved, hvad der så vil blive forkyndt?
Peter Ø. Jacobsen, sognepræst ved Sankt Hans Kirke, Odense
KFS-sekretær
I mit arbejde med studerende møder jeg mange mennesker, der stiller forskellige spørgsmål til livets mening og troen. Jeg elsker disse samtaler, hvor vi nysgerrigt dykker ned i dybe og svære spørgsmål i tilværelsen, og hvor vi sammen kan åbne Bibelen for at undersøge, hvem Jesus er. For mig har de teologiske studier givet en værdifuld værktøjskasse, som jeg kan anvende i mit arbejde, når jeg står som forkynder, underviser og samtalepartner.
Henriette Engberg Vinkel, KFS-sekretær
Valgmenighedspræst
Som valgmenighed nyder vi godt af øget frihed i ydre former samtidig med, at vi er forpligtet på teologi og orden fra folkekirken; og det er det rum, jeg har brug for at være i! Vi nyder godt af samarbejdet med sognekirkerne, frikirkerne, kommune og foreningsliv og oplever, hvordan folk kommer ind fra gaden, eller vi kommer ud på gaden og mødes af Jesu frisættende kærlighed igennem vores fællesskab.
Pelle Kviesgaard, præst i Aalborg Valgmenighed
International missionær
Jeg er rejst til Tanzania som missionær, fordi Gud har kaldet mig til det gennem Luthersk Mission. Min uddannelse fra MF og Aarhus Universitet giver en god baggrund for at stå i en undervisningsopgave på Bibelskolen i Kiabakari og virke som præst i Den Lutherske Kirke i Tanzania. Her er der rige muligheder for at forkynde evangeliet og være med til at udruste kirkens kommende ledere til tjeneste.
Brian Bjørn Nielsen, missionær i Tanzania for Luthersk Missions Forening
Bibelrecitator
I Bibelen Live er mit hovedfokus at recitere bibelteksten ordret. Når jeg efter recitationen har samtaler om indholdet, trækker jeg på alt, jeg har lært gennem livet og dermed også på alt det gode, jeg lærte på MF. Derudover giver det en vis ballast, når jeg skal lave nye aftaler at henvise til, at jeg har en bachelor i teologi. Så uanset om man ender som præst, forkynder, underviser eller måske det lidt mere nicheprægede, så vil man aldrig fortryde den gode undervisning, man modtager som studerende på MF.
Klaus Højgaard Laursen, bibelrecitator, Bibelen Live
Forsker
Som forsker på Menighedsfakultetet har jeg til opgave at tjene igennem fordybelse. Jeg lytter efter de spørgsmål, der opstår i mødet mellem kirken, tiden og teologien og graver dybt og bredt for at tjene kirken med udvidet perspektiv, skærpede redskaber eller nye svar. Hver dag trækker jeg på min uddannelse, som har givet mig mange konkrete kompetencer og har lært mig at erfare og fortolke verden teologisk. Et teologisk studium bør både være et sted for videnskabelig uddannelse og åndelig dannelse – et sådant sted har MF været for mig!
Michael M Thunbo, forsker, Menighedsfakultetet
Generalsekretær
Israelsmission handler om, at jøder skal lære Jesus at kende. Der er masser af store spørgsmål, som man må forholde sig til. Har det konsekvenser for missiologien, når Paulus siger, at evangeliet er for jøde først? Eller hvordan skal vi bibelteologisk forstå, hvad han mener med termen ’Israel’, når han siger, ”det er ikke alle, som kommer fra Israel, der er Israel”? Det er udfordrende og spændende, og én ting er selv at bakse med tingene, noget andet er kunne formidle det. Her har undervisningen på MF og kaffestuemiljøet givet udrustning til både det grundlæggende arbejde med bibelfortolkning, og hvordan vi taler forståeligt om noget, som man i Kirken i øvrigt ikke er helt enige om.
Christian Rasmussen, generalsekretær, Israelsmissionen
Underviser på MF
Som underviser på Menighedsfakultetet har jeg mulighed for at formidle Det Nye Testamentes kristendom til kommende studerende. Jeg oplever det som en videreførelse af meget af det, som jeg beskæftigede mig med som teologistuderende dog nu suppleret med et ansvar for at formidle den tilegnede viden videre til nye generationer. At beskæftige sig med teologien — på den ene eller anden måde — er spændende, krævende og givende.
Klaus Vibe, underviser, Menighedsfakultetet
Underviser på Børkop Højskole
Som højskolelærer i teologiske fag og bibelfag er jeg i den grad taknemmelig for den uddannelse, som jeg fik på Menighedsfakultetet. MF’s tilgang til bibelfortolkning som en disciplin med det ene ben solidt plantet i den akademiske teologi og det andet ben plantet i menigheden og dens liv, er et værdifuldt grundlag i mit arbejde. Jeg bliver som underviser ved med at studere teologi og formidling, og passionen og redskaberne for det blev på en særlig måde udbygget i årene på MF, som jeg ikke ville være foruden.
David Ingemansen, underviser, Børkop Højskole
Kollegieleder
Gymnasieelever trænger til at høre om Jesus, og i kraft af mit job som kollegieleder på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing har jeg masser af muligheder i min hverdag. Jeg underviser samtlige elever i faget Kristendom, jeg holder mange andagter for eleverne, og jeg har ofte sjælesørgeriske samtaler med eleverne på tomandshånd. Jeg havde fornøjelsen af at bruge MF i mine studieår, og når jeg af og til lige mangler lidt ekspertbistand, så er det smart at have en Morten eller en Kurt i baghånden.
Erik Kloster, kollegieleder, Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing
Frimenighedspræst
I en frimenighed er vi frigjort fra folkekirkens rammer. Hvordan skal vi så gøre det? Uddannelsen på Menighedsfakultetet har givet mig redskaber til at tænke gudstjeneste uden for den klassiske højmesse. Den har hjulpet mig til at kunne strukturere mine dåbs- og vielsessamtaler og givet mig vigtige remedier til min prædikenværktøjskasse, elementer som er nødvendige for, at jeg kan trives i et arbejde som frimenighedspræst. Uddannelsen har givet mig en form for mesterlære, som jeg glæder mig over og ikke ville undvære.
Lasse Dybdal, præst, Fårevejle Frimenighed
Landsleder af Indre Missions tværkulturelle arbejde
Jeg er landsleder i Indre Missions tværkulturelle arbejde. Tidligere har jeg arbejdet med international mission i Danmission. Mission og organisationsarbejde er den røde tråd i mit arbejdsliv, og MF’s undervisning gav mig god faglig ballast at bygge videre på. På mange forskellige måder bruger jeg indsigter fra alle de teologiske discipliner i mit arbejde, lige fra kollegarelationer, over forkyndelse og undervisning til strategisk arbejde. På MF lærte jeg at tænke teologisk, at tage udgangspunkt i Bibelen og at se forskellene på det sjuskede og det gedigne arbejde.
Krista Rosenlund Bellows, landsleder af Indre Missions tværkulturelle arbejde
FAQ
Er FIUC-Aarhus’ uddannelse officielt anerkendt?
Ja. Uddannelsen udbydes af det norske Fjellhaug International University College, som er akkrediteret i Norge, og du optjener løbende ECTS-point.
Behøver man sigte efter at blive præst?
Nej, der er frihed til at vælge sin egen vej, og der er brug for veluddannede teologer i en bred vifte af jobs.
Kan man få SU?
Bacheloruddannelsen ved FIUC-Aarhus er ikke SU-berettiget. Studerende på bacheloruddannelsen i teologi ved Aarhus Universitet, har mulighed for at søge om SU efter gældende regler.
Hvem står egentlig bag FIUC-Aarhus?
FIUC-Aarhus er en underafdeling af Fjellhaug International University College, som har hovedkvarter i Oslo og filialer i København og Aarhus. Se mere om Fjellhaug International University College HER.
Hvordan er relationen mellem Menighedsfakultetet og FIUC-Aarhus?
FIUC-Aarhus er en underafdeling af en norsk akkrediteret uddannelsesinstitution med hovedafdeling i Oslo. FIUC-Aarhus’ uddannelse afholdes på Menighedsfakultetet med lærerkræfter og administrativt personale fra Menighedsfakultetet. Fakultetslederen og de faste undervisere er ansat både ved FIUC-Aarhus og på Menighedsfakultetet. Undervisningen foregår langt overvejende på dansk, men norske gæsteforelæsere kan forekomme.
Hvem kan jeg tale med, hvis jeg har spørgsmål til uddannelsen?
Du er meget velkommen til at kontakte studiekoordinator Brian Kærslund Hansen (bkh@teologi.dk eller tlf. 7356 1248), hvis du har spørgsmål eller ønsker at komme forbi og se Menighedsfakultetet.
Kan jeg få hjælp til at skaffe bolig?
Du må som studerende selv tage ansvar for at finde et sted at bo. Da der i disse år bliver bygget rigtigt meget i Aarhus, herunder også mange nye studieboliger, er der gode muligheder for at finde en bolig. Erfaringer viser, at alle finder en bolig uden de store problemer.